Kuumaa kuppiin, ja villasukat jalkaan

Kuuma juoma maistuu nyt, kun ulkona on kipakan kylmä. Kupillinen kuumaa on myös lämmin tapa toivottaa ystävät tervetulleiksi illanviettoon.

Tämänkertaisesta blogistamme kahvin, kaakaon ja teen ystävät voivat löytää uusia ideoita lempijuomansa maustamiseen. Ja tietenkin blogista löytyy myös muutama viinipohjainen lämmittävä juoma. Entä oletko jo kokeillut siiderin lämmittämistä ja maustamista glögin tapaan? Tai oletko perinteisten glögimausteiden sijaan käyttänyt talvisten juomien maustamiseen pippureita, laakerinlehtiä, tuoretta inkivääriä, chiliä, sitrushedelmiä tai tuoreita yrttejä, kuten vaikkapa minttua tai rosmariinia?

Kahvijuomia

Omenainen kahvijuoma syntyy espressosta ja omenamehusta, ja lämpöä juomaan lisätään chilillä.

Lämmitä joko mikrossa tai kattilassa 1 dl omenamehua ja pieni pala tuoretta punaista chiliä. Poista chilipala, ja lisää ruokalusikallinen sokeria ja kaksi annosta espressoa. Sekoita ja nauti! Voit halutessasi koristella juoman vielä kermavaahdolla.

Rommikahvi kahdelle. Vatkaa desin verran kermaa löysähköksi vaahdoksi. Murskaa morttelissa 1 tähtianis ja 3 mausteneilikkaa ja lisää mausteseos kahvisuodattimeen yhdessä kahvijauheen kanssa. Mittaa suodattimeen kahvijauhetta niin, että valmista kahvia tulee noin 3 dl. Lorauta lasien tai mukien pohjalle tummaa rommia ja ruokalusikallinen sokeria. Lisää kuuma kahvijuoma ja sekoita.

Valuta lopuksi kermavaahto lusikan kautta kahvijuoman päälle, ja ripottele pinnalle vielä kanelia.  

After ski. Lorauta laseihin jaloviinaa ja reilu ruokalusikallinen siirappia. Lisää annos kuumaa espressoa sekä höyrytettyä maitoa. Sekoita ja nauti!

Vaniljakahvi. Mittaa lasien pohjalle 1 tl fariinisokeria, saman verran vaniljasokeria sekä loraus vodkaa. Kaada joukkoon 1,5 dl tummapaahtoista kahvia, ja lusikoi juomien pinnalle kermavaahtoa. 

Kaakaojuomat

Vadelma-suklaajuoma. Lorauta kattilaan desin verran vettä ja saman verran maitoa. Lisää 6 palaa tummaa suklaata, ripaus kaakaojauhetta ja ripaus kanelia. Kuumenna kunnes suklaa sulaa, mutta älä anna juoman kiehua. Lisää loraus vadelmamehutiivistettä ja sekoita. Koristele kermavaahdolla ja piparkakun muruilla.

Kuuma appelsiinikaakao. Mittaa mukiin tai lasiin 4 cl appelsiinilikööriä (esim. Cointreau) ja 2 dl kuumaa kaakaota. Sekoita. Koristele kermavaahdolla ja kaakaojauheella ja nauti.

Inkiväärikaakao. Mittaa kattilaan 6 dl maitoa ja kaksi desiä kermaa. Laita sekaan puolikas vaniljatanko, kokonainen kanelitanko sekä hienonnettua punaista chiliä ja parin sentin pala hienonnettua tuoretta inkivääriä. Anna kiehahtaa ja jätä juoma kuumalle levylle kannen alle maustumaan vartin ajaksi. Sekoita juomaa pari kertaa. Siivilöi mausteet pois ja lisää 300 g raastettua tummaa suklaata. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes suklaa on sulanut. Lisää tarjoiluvaiheessa jokaiseen mukiin vielä nokare kermavaahtoa.

Teejuomat

Appelsiinitee. Mittaa kattilaan 1 dl vettä, raastettua appelsiinin ja sitruunan kuorta, 4 dl sokeria, 2 dl appelsiinimehua ja yhden sitruunan mehu. Keitä kunnes seos muuttuu siirappiseksi. Mausta kupillinen teetä ruokalusikallisella appelsiinisiirappia ja nauti.

Vinkki: appelsiinisiirappi maistuu erittäin hyvin jäätelön kanssa, ja sitä voi myös käyttää erilaisten ruokien ja kastikkeiden maustamiseen.

Minttutee. Murskaa lasissa mintunlehtiä ja lisää ruokalusikallinen siirappia. Täytä lasi höyryävän kuumalla vihreällä teellä.

Viinitee. Mittaa kattilaan desin verran vettä ja desin verran valkoviiniä. Kuumenna, mutta älä keitä. Kaada juoma lasiin, jossa on joko sitruunamaustettu teepussi tai mausta tee lorauksella sitruunamehua. Makeuta vielä hunajalla ja koristele sitruunasiivulla.

Viinipohjaisia juomia

Lämmin sangria sopii tarjottavaksi talvisissa illanistujaisissa. Juoma syntyy punaviinistä, brandystä, mausteista, appelsiineista ja sitruunasta. Kaada kattilaan pullollinen punaviiniä ja 3 rkl brandya, ja mausta juoma 2 rkl sokerilla, 2-3 neilikalla, tähtianiksella ja kanelilla. Lisää ohuiksi viipaleiksi leikatut kaksi appelsiinia ja yksi sitruuna. Kuumenna juoma höyryävän kuumaksi, mutta älä keitä. Nostele juoma höyryävästä kattilasta kauhalla suoraan laseihin.

Tässä vielä toinen hyvä ohje mausteiseen viinijuomaan: Mittaa kattilaan puoli litraa vettä ja lisää joukkoon 1,5 dl fariinisokeria, 2 kanelitankoa, 10 neilikkaa ja ruokalusikallinen kardemumman siemeniä. Keitä viitisentoista minuuttia. Siivilöi liemi ja lisää pullollinen punaviiniä sekä yksi appelsiini ja yksi sitruuna ohueksi viipaloituina. Kuumenna höyryäväksi ja tarjoile.

Portviinitoti. Kaada mukiin kuumaa vettä, 1 tl hunajaa ja 6 cl portviiniä. Mausta kanelilla, ja koristele sitruunalohkolla ja appelsiininkuoriraasteella. Ja jos kaapista löytyy mausteneilikoita, niin ne sopivat tähän totiin erittäin hyvin.

Alkon sivuilta olen poiminut talteen tämän ihanan metsäntuoksuisen siiderijuoman ohjeen. Tätä on ollut erityisen mukava valmistaa, kun jääkaapista löytyy itse valmistettua kuusenkerkkäsiirappia ja pakastimesta puolukoita. Lämpimään siiderijuomaan kahdelle tarvitaan tölkillinen kuivaa omenasiideriä, kuusenkerkkäsiirappia, appelsiini sekä ruokalusikallinen puolukoita. Kaada siideri kattilaan, kuumenna hieman ja lisää joukkoon kuorittu ja lohkottu appelsiini. Anna maustua viitisen minuuttia. Lisää 4 cl kuusenkerkkäsiirappia ja ruokalusikallinen puolukoita, ja anna maustua vielä pari minuuttia. Nosta puolukat sivuun ja siivilöi lämmin juoma laseihin. Koristele juomat puolukoilla ja kanelilla.

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.